De Calathea wordt ook wel de living plant genoemd. Deze bijnaam dankt de Calathea aan het feit dat hij ‘s nachts zijn bladeren sluit en ‘s ochtends weer opent. Wanneer de bladeren bewegen kan je zelfs zacht geritsel horen. Calathea planten staan bekend om hun mooie blad tekeningen en hun opmerkelijke kleuren. Met verschillende kleuren groen, paars, roze en geel is er voor ieder wat wils!

Calathea

Producten 25-40 van 40

Filteren0
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Calathea Verzorging

Calathea planten zijn relatief lastige planten om te verzorgen. Als je nog niet zo ervaren bent, kan je dit stuk lezen om alles te weten te komen over Calathea planten. Calathea planten hebben namelijk unieke aspecten waardoor het echte blikvangers zijn. Kortom, ze zijn de moeite waard. Om zo lang mogelijk van jouw Calathea te kunnen genieten, kan je de onderstaande punten doornemen.

Water

De oorsprong van de Calathea ligt in het tropische regenwoud van Brazilië. Deze plant is dus wel een vochtige omgeving gewend. Dit betekent echter niet dat je de Calathea in één keer veel water moet geven. Als je te veel water geeft, komen de wortels onder water te staan. Deze kunnen dan gaan rotten.
De grond van de Calathea plant hoort altijd licht vochtig te zijn. In de zomer wordt er geadviseerd om 2 keer per week water te geven. In de winter kan je het beperken tot 1 keer per week.

Tip! Door een laag hydrokorrels onderin de pot aan te brengen, geef je jezelf meer marge met water. Als je dan een keer te veel water geeft, zal het door de hydrokorrels heen stromen en worden opgenomen.

Voeding

In de lente en zomer maakt de Calathea nieuwe bladeren aan. Dit proces kost veel energie. Vandaar dat je tijdens de groeiperiode de plant eens in de twee weken voeding kan geven. Hierdoor zullen de nieuwe bladeren goed groeien en zullen alle bladeren mooi van kleur blijven.
Tip! Voer je Calathea niet in de herfst en winter. Dan is de plant aan het rusten. De extra voeding kan dan meer kwaad dan goed doen.

Potgrond

Calathea planten kunnen goed groeien en leven in potgrond voor kamerplanten. De bodem in de tropen is niet echt vruchtbaar. Over de potgrond hoef je je niet echt druk te maken.


Standplaats

Zoals al eerder vermeld komen Calathea planten oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud van Brazilië. In het tropisch regenwoud staan veel grote bomen die het meeste zonlicht tegenhouden. De Calathea familie is hierop aangepast. Plaats jouw plant dus in halfschaduw of schaduw. 
Wanneer je een Calathea plant in de felle zon zet, kunnen de bladeren verbranden. Zet de plant dan ook niet voor een raam op het zuiden. De ideale plek is voor een raam op het noorden. Een paar meter achter het raam op het oosten of westen moet ook kunnen. 

Calathea ter illustratieCalathea ter illustratie

Soorten Calathea

De Calathea familie bestaat ondertussen uit meer dan 50 soorten. Bij Tuincentrum Biezen verkopen we 17 verschillende soorten, verspreid over 41 Calathea planten. Kortom, genoeg variatie om de Calathea te vinden die het beste bij jou past! Om het allemaal wat overzichtelijker te maken hebben we de 17 soorten gegroepeerd in de onderstaande 4 segmenten.

blad calathea ter illustratieblad calathea ter illustratie

Calathea in pot ter illustratieCalathea in pot ter illustratie

Eeuwige vlam ter illustratieEeuwige vlam ter illustratie

Living plant

Calathea planten worden ook wel living plant genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan hun gedrag. Ze gaan ‘s nachts namelijk “slapen”. Ze vouwen als het donker is hun bladeren dicht. Tijdens dit proces kan je geritsel horen. Wanneer het weer dag is, gaan de bladeren weer open. De soorten die onder de living plant vallen zijn: ornata, zebrina, insigne, warcewiczii, angela en mysty

Pauwenplant

De pauwenplant is net als de living plant onderdeel van de Calathea familie. Verder sluit en opent de pauwenplant ook zijn bladeren. Het enige verschil is het uiterlijk van de bladeren. De bladeren zijn zo getekend dat ze op pauwenveren lijken. De soorten die tot deze esthetische groep horen zijn: makoyana, rufibarba, magic star en oppenheimiana.

Schaduwplant

De schaduwplant “leeft” op dezelfde manier als de bovenstaande Calathea groepen. Verder verschilt de schaduwplant ook op het gebied van uiterlijk. De bladeren van schaduwplanten zijn namelijk groot. Dit komt doordat schaduwplanten in de schaduw van grote bomen leefden. De plant had grote bladeren nodig om genoeg zonlicht op te kunnen vangen in de schaduw. Soorten die binnen deze groep vallen zijn: medallion, flamestar, leopardina, triostar en whitestar.

Eeuwige vlam

Tot slot een aparte Calathea plant, de eeuwige vlam of Calathea crocata. De crocata opent en sluit zijn bladeren niet zoals andere Calathea planten dat wel doen. Desalniettemin is de crocata vrij uniek. Deze plant heeft namelijk fel oranje bloemen die boven de bladeren uit groeien. De bloemen staan 2 à 3 maanden in bloei. Ook heeft de crocata iets meer licht nodig dan andere Calathea planten. Halfschaduw voldoet maar (volledig in de) schaduw niet. 


Wil je toch nog wat meer weten over de Calathea? Dat kan! Onze experts van de klantenservice geven je graag persoonlijk advies. Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 0492 - 46 13 10 of stuur ons een e-mail via klantenservice@biezen.nl

Uiteraard ben je ook van harte welkom om ons tuincentrum in Beek en Donk nabij Son en Breugel, Uden, Veghel en Deurne te bezoeken voor al je vragen of om inspiratie op te doen.