Bespaar slim tijdens het tuinieren met een budgetvriendelijke aanpak. 

Hoewel het leven al geruime tijd kostbaar is, betekent dit niet dat je moet inbinden op je tuinbeleving. Het draait om een verschuiving in perspectief. Onze tuinwinkel in Beek en Donk deelt vernuftige suggesties en strategieën om kosten te drukken terwijl je tegelijkertijd geniet van de buitenlucht op een prachtige zomerse dag. Hiermee sla je met één handeling meerdere vliegen in één klap en mogelijk zelfs drie, aangezien vele van de oplossingen en trucjes die de tuinkosten verlagen, tevens de biodiversiteit bevorderen. Met extra vrolijke vlinders, zoemende bijen en zomerse vogels om kosteloos van te genieten!

Napoleon Phantom Rogue SE 425Napoleon Phantom Rogue SE 425

1.Zaai je eigen vaste planten, eenjarige bloeiers, groenten en kruiden

De zakjes zaad en zadenmengsels die je vindt in onze tuinwinkel in Beek en Donk zijn buitengewoon goedkoop. Deze bevatten talloze zaadjes die je over een langere periode kunt zaaien. Bovendien kun je overgebleven zaadjes droog, koel en donker bewaren voor volgend jaar. In het geval van een teveel aan zaailingen, kun je ze ruilen met andere plantenliefhebbers of als geschenk aanbieden. Zelfs de benodigdheden voor het zaaien hoeven niet kostbaar te zijn. Je kunt zelfs zaaien in lege wc-rolletjes, die je met zaailing en al in een pot of de tuin kunt plaatsen. Gebruik een mix van aarde en scherp zand in plaats van speciale zaai- en stekgrond. Indien je geen kweekbak met transparante deksel hebt, kun je een doorzichtig plastic zakje over de bak, pot of tray plaatsen met verse zaailingen om ze goed vochtig te houden. Wist je dat je zelfs zaden van onder andere tomaten uit de supermarkt rechtstreeks in de grond kunt planten? En dat je gemakkelijk zelf zaden kunt verzamelen?

2. Kies voor groen en halfverharding in plaats van harde materialen

Straten en tegels voor het aanleggen van terrassen, looppaden en erfafscheidingen kunnen prijzig zijn.

 • Opteer eerder voor paden van gras, grind of split. Deze alternatieven zijn voordeliger en bovendien laten ze overtollig regenwater de grond in sijpelen, wat waterplassen voorkomt.
 • Maak gebruik van oude tegels (afkomstig van Marktplaats, buren of vrienden) als stapstenen, waar tussen lage kruipplanten kunnen groeien of verspreid grind.
 • Creëer een pad of kleine zitplek met kleurrijke mozaïekpatronen door verschillende gebroken tegels te combineren.
 • Dankzij een vleugje creativiteit en handigheid kun je van oude pallets, lege flessen en zelfs autobanden diverse zaken vervaardigen, van tuinmeubels tot plantenbakken.
 • Plant een levende haag in plaats van een schutting of muur.

Naast dat het geld bespaard heeft een groene haag nog meer voordelen:

 • Heeft een langere levensduur.
 • Vergt relatief weinig onderhoud (voornamelijk snoeien, zonder verf- of beitswerk).
 • Biedt koelte en verbeterde akoestiek.
 • Absorbeert overtollig regenwater.
 • Dient als toevluchtsoord en nestelplek voor insecten en vogels.
 • Biedt ook in de winter een aantrekkelijke aanblik bij het kiezen van een wintergroene haag (bijvoorbeeld taxus, coniferen, Portugese laurier of vuurdoorn).

3. Vermenigvuldig je eigen (pot)planten en struiken

Dit kun je zelfs doen met de planten die je net hebt aangeschaft in onze tuinwinkel. Vele kruidachtige vaste planten kunnen worden gesplitst of gescheurd om nieuwe planten te verkrijgen. Het beste tijdstip hiervoor is voordat je ze in de grond plaatst. Sommige wortels kun je voorzichtig scheiden, terwijl andere met een mes of spade moeten worden doorgesneden. Planten die reeds langere tijd in je tuin of in potten op je balkon staan, kun je eveneens splitsen of delen om je collectie uit te breiden. Dit kun je het beste doen in het voorjaar. Ook kun je tal van planten en struiken stekken, van potgeraniums tot vlinderstruiken. Lees onze eerdere nieuwsberichten voor informatie over hoe en wanneer je dit doet. Wist je dat je zelfs de uitlopers van (bos)aardbeitjes opnieuw kunt planten of oppotten?

4. Effectief onderhoud

Prachtige tuinmeubels en hoogwaardig tuingereedschap kunnen ook aardig prijzig zijn. Maar door ze goed te onderhouden gaan ze aanzienlijk langer mee. Bescherm je tuinmeubels met een hoes tegen regen en winterkoude, of berg ze op in een schuur of garage. Houten tuinmeubilair vereist zo nu en dan een schuur- en beitsbehandeling. Borstel tuingereedschap goed af na gebruik en berg het schoon en droog op. In de winter kun je het nogmaals controleren, (laten) slijpen en/of inoliën.

5. Creëer je eigen compost (met wormen)

Zelfs als je geen grote tuin hebt maar slechts een balkon, kun je je eigen compost maken. Afsluitbare tonnen en bakken zijn beschikbaar waarin je niet alleen reguliere compost kunt produceren, maar ook compost met wormen of via fermentatie. Hierdoor ontstaat geurloze, gezonde plantenvoeding en bodemverbeteraar. Zelf vervaardigd met organische resten uit je keuken en/of tuin. Laat je informeren door ons personeel over de diverse mogelijkheden.

6. Wees zuinig met water

We hebben al eerder praktische oplossingen besproken om je tuin- en potplanten te beschermen tijdens droge of juist natte periodes, aangezien we de laatste jaren helaas vaker te maken krijgen met dergelijke extremen. Bovendien stijgt de prijs van schoon drinkwater voortdurend, dus overweeg om regenwater op te vangen in regentonnen, emmers en gieters.

 • Herbruik water uit je waterkoker. Dit is perfect voor je kamer- en potplanten, aangezien niet alle planten even goed gedijen in kalkrijk water.
 • Geef je planten enkel water in de vroege ochtend of late avond, vermijd de brandende zon van het middaguur (aangezien het meeste water dan snel verdampt).

7. Oefen geduld uit en informeer jezelf

Vooral als je net een nieuwe tuin hebt aangelegd of een kaal stuk grond bezit, is de verleiding groot om alles zo snel mogelijk vol te planten met nieuwe vegetatie. Bedenk echter dat grotere planten in aanschaf duurder zijn dan kleinere exemplaren. Kleine planten zullen echter gestaag groeien, het vergt alleen wat meer geduld. Houd bij het kopen van nieuwe planten ook rekening met hun verwachte hoogte en breedte, om te voorkomen dat ze elkaar later zullen verdringen.

Bij het kiezen van planten is het altijd belangrijk om te letten op het type grond en de hoeveelheid zonlicht op de betreffende plantplek in je tuin. Je kunt wel alles aanschaffen wat je mooi vindt, maar als je nieuwe planten na verloop van tijd verwelken door te veel of te weinig zon, of door te natte of te droge grond, is dat niet alleen teleurstellend maar ook ongunstig voor je financiën. Lees de informatie op de plantenlabels en raadpleeg onze medewerkers bij twijfel.

Tot slot, blijf alert op aantrekkelijke aanbiedingen en uitverkoopacties in onze tuinwinkel! Hiermee kun je eveneens flink besparen.

 

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

ga naar verkoeling voor hond
ga naar slangenwagens en haspels

Volg ons via