Zomerse suggestie: Bloemen plukken in de Zonnige Seizoenen!

Wat kan er nu aangenamer zijn dan gedurende de zomermaanden omringd te zijn door een overvloed aan bloeiende flora? Bij voorkeur zowel binnen als buiten. Het antwoord blijkt eenvoudiger dan voorheen gedacht: een zelfpluktuin of een fraaie rand van bloemen! Zelfs op je balkon kun je moeiteloos een bonte zee van bloemen creëren met behulp van enkele royale plantenbakken, waarmee je je eigen kosteloze boeketten kunt samenstellen.

Napoleon Phantom Rogue SE 425Napoleon Phantom Rogue SE 425

Zelf snijbloemen kweken

Ben je ervan op de hoogte dat vele snijbloemen uitstekend zelf te kweken zijn? Hierdoor kun je gedurende de zomer simpelweg een veldboeket plukken uit je eigen tuin of balkon. Hoewel het nu ietwat laat in het jaar is om deze te zaaien, heb je nog wel de gelegenheid om tweejarige planten te zaaien, zoals akelei, stokroos, vingerhoedskruid en teunisbloem. Hieruit kun je dan volgend voorjaar de bloemen oogsten.


Er bestaat een ruime variëteit aan vaste planten en bloeiende potplanten die zich uitstekend lenen voor het vervaardigen van prachtige boeketten. Denk hierbij aan dahlia's, Achillea (duizendblad), chrysanten, hortensia's, margrieten, Crocosmia (montbretia), Sanguisorba (pimpernel), en rozen, waaronder pioenrozen. Deze kun je aanvullen met diverse groensoorten, zoals laurierkers, varens en siergrassen, en ook met bloemstelen voorzien van fraaie zaaddoosjes, zoals die van papavers, Nigella (juffertje-in-het-groen) en Allium (sieruien). Met een tikkeltje verbeelding en creativiteit kun je de meest schitterende boeketten uit je eigen tuin samenstellen!

Drie adviezen voor een overvloed aan bloemenpracht

  1. Zonlicht: De meeste vaste planten, eenjarige en tweejarige gewassen die een lange en weelderige bloeiperiode kennen, gedijen het beste op een plek waar de zon royaal schijnt. Houd hier rekening mee bij het selecteren van de locatie voor je zelfpluktuin of bloemrand.
  2. Degelijke basis: Zorg ervoor dat de grond in je tuin, verhoogde plantenbakken of vierkante-meterbakken vrij zijn van onkruid. Voor een krachtige start van je gewassen en jonge plantjes kun je nieuwe tuinaarde, potgrond of compost aan de bovenste grondlaag toevoegen.
  3. Bevochtiging: Geef zaailingen en jonge planten in het begin regelmatig water. Doe dit vooral direct na het zaaien of planten, en ook gedurende de daaropvolgende droge dagen en weken. 

Pluktips voor bloemen uit eigen tuin

  1. Pluk in de vroege ochtend, wanneer de temperatuur nog niet hoog is en de planten nog vol vocht zitten.
  2. Werk met een scherpe en hygiënische snoeischaar.
  3. Selecteer bloemen die net zijn ontloken. Lange aartjes, zoals die van vingerhoedskruid, gladiolen en ridderspoor, dienen geplukt (of geknipt) te worden wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de stengel zich heeft geopend.
  4. Zorg ervoor dat de bloemen zo snel mogelijk in water worden gezet. Neem eventueel een emmer of gieter met water mee wanneer je de bloemen verzamelt.
  5. Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen om te voorkomen dat ze in het water hangen en gaan bederven.
  6. Voeg snijbloemenvoeding toe aan het water in de vaas en plaats je boeket op een lichte plek, maar niet direct in de volle zon of dichtbij verwarmingsbronnen. Rijpend fruit kun je eveneens beter gescheiden houden van je bloemen, aangezien dit ook de bloei kan versnellen.

Bekijk in ons tuincentrum te Beek en Donk tevens onze verzameling kunstbloemen, waar je het hele jaar door plezier van hebt, evenals onze schitterende selectie vazen. Deze zijn beschikbaar in allerlei types, afmetingen, materialen en prijsklassen.

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

ga naar verkoeling voor hond
ga naar slangenwagens en haspels

Volg ons via