Vakantie in het vooruitzicht? Voorkom een verwaarloosde tuin bij thuiskomst!

Het is natuurlijk zonde om na je vakantie thuis te komen met een dor gazon, uitgedroogde planten en een wildgroei van onkruid. Neem daarom nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin helemaal klaar is voor je vakantie. Zo kun je na een zorgeloze vakantietijd direct ontspannen, zonder dat je meteen aan de slag moet om je tuin of balkon weer op te knappen. In ons tuincentrum in Beek en Donk hebben we slimme tips om jouw tuin vakantieproof te maken en kom je meteen in de vakantiestemming!

 

Checklist voor je tuin en balkon voordat je op vakantie gaat

  1. Verwijder elk sprietje onkruid dat je ziet, zowel in de tuin als in potten en bakken.
  2. Knip vlak voor vertrek alle (bijna) uitgebloeide bloemen van dahlia's, potgeraniums en andere potplanten, en rozen weg.
  3. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten, zoals geraniums, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) iets terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en soms ook bloemen) gaan vormen.
  4. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia's en petunia's, iets terug om te voorkomen dat ze al hun energie in het vormen van zaad stoppen. Plaats hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel uitdrogen. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.
  5. Zet potten niet op tuintafeltjes met het oog op storm en rukwinden, maar plaats ze op de grond, bij voorkeur op een plek in de halfschaduw met een waterschaaltje eronder om uitdroging te voorkomen. Steek eventueel plastic flesjes, waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop), in de potgrond en vul ze met water. Of overweeg een handig druppelsysteem, waarin je ruime keuze hebt in ons tuincentrum in Beek en Donk.
  6. Bind hoge (klim)planten goed op, zodat de takken en stelen bij een onweersbui of storm niet afbreken.
  7. Maai het gazon nog een keer op een droge dag, maar niet te kort. Laat het droge maaisel liggen, zodat de grond onder het gras vocht beter vasthoudt.
  8. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen. Doe dit nadat je de planten eerst flink water hebt gegeven. Deze laag beschermt tegen uitdroging en houdt onkruid tegen. Bovendien zal het organische materiaal langzaam verteren en waardevolle voedingsstoffen aan de grond en je planten leveren. Geef de tuin, potten, kuipen en hangmanden vlak voor vertrek nog een keer flink water, vooral als het al een paar dagen droog is geweest.
  9. Overweeg het installeren van een automatisch watergeefsysteem en/of vraag een vriendelijke buurman of buurvrouw om je tuin- (en kamer-)planten regelmatig water te geven. Zet alle pot- en kuipplanten bij elkaar en zet de gieters en/of sproeier alvast klaar om het hen gemakkelijker te maken. En als je een vijver in de tuin hebt, vraag dan of ze die ook af en toe willen bijvullen!
  10. Als blijk van dank voor de tuin- of plantenoppas, kun je natuurlijk een leuk cadeau uitzoeken in ons tuincentrum, of het nu een prachtige kamerplant of tuinplant is. Als je veel groenten of fruit in je tuin hebt, kun je de tuinoppas zelfs laten oogsten. Zo ga je voedselverspilling tegen en toon je tegelijkertijd je waardering.

Het voltallige team van ons tuincentrum in Beek en Donk wenst je een fantastische zomervakantie en een heerlijke thuiskomst toe!

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

ga naar verkoeling voor hond
ga naar slangenwagens en haspels

Volg ons via