Ontdek de Betoverende Geuren van de Natuur in je Tuin of Balkon

In de maand juni kan men in de tuin, op straat of in het park soms een aangename, zoete geur waarnemen. Er bestaan planten en struiken die gedurende de zomermaanden een betoverend aroma verspreiden. Ze zorgen ervoor dat men optimaal kan genieten van het buitenleven tijdens de lange, warme dagen, zowel overdag als in de bedwelmende avonduren, waarin men alle tijd heeft om te ontspannen in de eigen tuin of op het sfeervolle Costa Balconia. Ons tuincentrum in Beek en Donk heeft diverse toppers geselecteerd om aan u te presenteren.

 

Napoleon Phantom Rogue SE 425Napoleon Phantom Rogue SE 425

Tuin- en potplanten die een geur verspreiden bij aanraking

Kruiden zoals lavendel, rozemarijn, salie, tijm, citroenmelisse, citroenverbena (verveine) en munt verspreiden een heerlijke geur wanneer men er met de vingers doorheen gaat of er wat vanaf knipt om te gebruiken voor een verse kop thee of om een maaltijd, salade of dessert op smaak te brengen. Deze kruiden doen het ook uitstekend in een pot, op het terras of het balkon.

Veel potgeraniums, waaronder de bekende citroengeranium, hebben bladeren met een sterke geur. De citroengeranium helpt bovendien om muggen op afstand te houden, dus plaats een bak met citroengeraniums op de vensterbank bij de keukendeur of hang er enkele aan de balkonreling.

Het blad van de Agastache, ook wel bekend als 'dropplant', verspreidt een sterke geur van anijs. Bovendien bloeit deze hoge, vaste plant lang en trekt het bloemaren aan die vlinders en bijen aantrekken.

Het fijn grijze blad van citroenalsem, een struikachtig kruid, heeft niet alleen een vleugje citroengeur, maar ruikt vooral naar cola! Verras de kinderen eens met hun eigen 'colaplant'.

Waar bevinden die vervelende beestjes zich?

De eenjarige sier- of pronkerwt (Lathyrus odoratus), ook wel bekend als 'sweet pea' in het Engels, bloeit uitbundig met sterk geurende bloemen in verschillende kleuren. Sommige bloemen hebben spikkels en andere zijn tweekleurig. Door regelmatig te plukken en er een geurig boeket van te maken, zal de Lathyrus nog langer blijven bloeien.

Er zijn verschillende soorten jasmijn, zoals de gewone jasmijn (Jasminum officinale), de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum). Ze bloeien allemaal met witte geurende bloemen. De gewone jasmijn wordt vaak gebruikt voor het maken van parfum. Deze langzaam groeiende, klimmende struiken kunnen ook in grote potten geplant worden. De kamerjasmijn kan in de zomer gewoon op het terras of balkon worden geplaatst.

De vlinderstruik (buddleja) komt in verschillende variëteiten voor. De meest bekende is de lila of paars bloeiende struik, maar er zijn ook varianten met witte bloemaren en zelfs een met geeloranje "pompommetjes". Zoals de naam al doet vermoeden, trekken ze vlinders aan. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de bloemen rijk aan nectar zijn en een zoete geur verspreiden.

Bloemenparfum in de avonduren

Voor tuiniers met een romantische inslag zijn er (klim)planten die vooral 's avonds een heerlijk parfum verspreiden. Deze geurige verrassingen zijn echter niet bedoeld voor ons, maar dienen om nachtvlinders aan te trekken.

  • Blauweregen (Wisteria) is een sterke klimplant met blauwe, witte of roze bloemtrossen die overdag ook geurig zijn, maar 's avonds komt het parfum pas echt tot zijn recht. Deze plant kan aanzienlijk groot worden, dus het is aan te raden om hem te leiden tegen een gevel, pergola of overkapping. Door hem twee keer per jaar te snoeien, kan hij zowel in het voorjaar als in juli en augustus bloeien.
  • Kamperfoelie (Lonicera) verspreidt overdag ook een aangename geur, maar vooral 's avonds verspreidt hij een heerlijk zoete geur. De Engelsen noemen deze plant terecht 'Honey suckle'. Probeer eens een buisvormig bloemetje af te plukken en zuig het honingzoete sap eruit. Kamperfoelie komt voor in allerlei kleurencombinaties. Sommige soorten zijn zelfs wintergroen. Kamperfoelie houdt, net als de bosrank of Clematis, van schaduw aan de voet en voldoende zonlicht voor zijn bloemenranken. Hoe meer zonlicht, hoe weelderiger de bloei zal zijn.
  • Damastbloem (Hesperis matronalis) heeft violetkleurige bloemen die van mei tot juli 's nachts nog sterker geuren dan overdag. Deze plant gedijt goed in enigszins vochtige grond en halfschaduw, en kan maximaal ongeveer 90 centimeter hoog worden. De plant leeft doorgaans niet langer dan drie jaar, maar zaait zichzelf rijkelijk uit.

Is jouw tuin of balkon al helemaal vol? Neem dan eens een kijkje in ons tuincentrum in Beek en Donk, waar je geurkaarsen voor binnen én buiten kunt vinden.

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

ga naar verkoeling voor hond
ga naar slangenwagens en haspels

Volg ons via