In 11 Stappen Stekken als Vakantieproject!

Zomers stekken nemen is een geweldige bezigheid om van je vakantie in eigen tuin te genieten, of samen met de (klein)kinderen. Hiermee zorg je ervoor dat je volgend jaar voldoende exemplaren van je geliefde planten en struiken hebt, allemaal in je eigen tuin. Je kunt ze ook gebruiken als gratis cadeaus of ruilmateriaal voor je tuinvrienden. Met het overvloedige groen dat nu groeit, heb je talloze keuzes en mogelijkheden om gezonde stekken te nemen en op te kweken tot prachtige planten en struiken.

 

Napoleon Phantom Rogue SE 425Napoleon Phantom Rogue SE 425

Welke planten en struiken kun je nu stekken?

Je kunt onder andere kruiden stekken, zoals salie, marjolein, lavendel en rozemarijn. Daarnaast zijn er bloeiende vaste planten en struikjes, zoals bergamot (Monarda), heiligenbloem (Santolina), hortensia, muurbloem (Erysimum), phlox, prachtkaars (Gaura) en schildpadbloem (Penstemon). Vergeet ook niet de vorstgevoelige potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia's. Andere mogelijkheden zijn struiken, waaronder kardinaalsmuts (Euonymus), meidoorn, witte kornoelje, Amerikaanse sering (Ceanothus), sneeuwbal (Viburnum), en vlinderstruik (Buddleja).

Stappenplan voor het nemen van zomerstekken

  1. Zorg dat alles klaarstaat: Stekken drogen snel uit, dus zorg ervoor dat je ze zo snel mogelijk in vochtige stekgrond of aarde steekt.
  2. Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mix van potgrond en scherp zand.
  3. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloemknop. Neem altijd meer stekken dan je nodig denkt te hebben, omdat er altijd een kan zijn die niet aanslaat, meestal door te veel of te weinig water.
  4. Snijd een stuk van ongeveer 10 centimeter van de steel schuin af, vlak onder een blad, met behulp van een scherpe, schone snoeischaar of een scherp en schoon snoeimesje. Bij houtachtige planten, zoals lavendel en rozemarijn, neem je een hielstek, waarbij je voorzichtig de stek met je vingers losrukt van de plant, zodat er een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit "hieltje" bevordert de wortelvorming.
  5. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat minstens twee bladparen bovenaan zitten.
  6. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder.
  7. Maak plantgaatjes in de aarde met een bamboestokje, potlood of je wijsvinger. Plaats de stekjes hierin en druk de grond voorzichtig aan.
  8. Geef de stekken meteen water.
  9. Plaats de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op de vensterbank, in de kas of serre. Kies een lichte ruimte, maar vermijd direct zonlicht. Lucht de stekjes om de dag door het zakje of de kap eraf te halen en geef indien nodig water voordat je ze weer afdekt.
  10. Als de stekken goed zijn aangeslagen en groeien, verwijder dan het plastic of de kap. Als de wortels onder het potje of de tray uitkomen, kunnen de stekken in een grotere pot met verse potgrond worden overgezet.
  11. Vorstgevoelige planten, zoals potgeraniums en fuchsia's, kunnen in een koele, lichte ruimte overwinteren en volgend voorjaar in de tuin of in een pot of bak worden geplant. Winterharde planten kunnen in de herfst in de volle grond worden geplant, of je kunt ze ruilen of cadeau doen aan iemand anders.
  12. Geniet van het nemen van stekken!

 

Bij ons tuincentrum in Beek en Donk vind je alle benodigdheden voor het nemen van stekken, van snoeischaren en stekpoeder tot stekgrond en kweekkasjes. Het hele team wenst je veel plezier en succes met je stekavontuur!

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

ga naar verkoeling voor hond
ga naar slangenwagens en haspels

Volg ons via