Begin met snoeien in maart om de winter achter je te laten

"Maart roert zijn staart" is een gezegde dat de wisselvalligheid van het weer in deze maand beschrijft, waarbij vorst en dooi elkaar kunnen afwisselen. In deze periode begint het landschap langzamerhand te veranderen van bruin naar groen. Piet Oudolf, een gerenommeerde tuin- en landschapsontwerper, merkt op dat bruin ook zijn eigen schoonheid heeft. In de winter bieden afgestorven planten zoals zaadhoofden en de stengels van siergrassen niet alleen een visueel spektakel, zwaaiend in de wind of bedekt met rijp, maar ook een toevluchtsoord en voedselbron voor insecten, vogels, en andere kleine dieren. Vogels maken zelfs gebruik van deze materialen voor hun nesten. Het snoeien en opruimen van deze dorre resten is het beste uit te voeren in het voorjaar, idealiter in maart, zolang de vorst uitblijft. Dus, tijd om actief te worden en de sporen van de winter uit je tuin te knippen!

Rozen snoeien

Voor de snoei van stam-, klim- en struikrozen, behalve de soorten die slechts een keer bloeien in mei of juni, is het essentieel om te starten met het aantrekken van sterke, bij voorkeur lange handschoenen ter bescherming tegen de scherpe doorns van de rozen. Struikrozen dien je te snoeien tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de aarde. Bij een stamroos snoei je tot 10 of 15 centimeter boven het punt waar de takken beginnen, vlak boven een naar buiten wijzend knopje. Verwijder zwakke, dode, en over elkaar groeiende takken. Voor klimrozen snoei je de zijtakken tot ongeveer 5 centimeter van de centrale tak, zorg ervoor dat er aan elke zijtak een knopje overblijft. Bevestig de centrale takken zo veel mogelijk horizontaal; dit stimuleert de groei van nieuwe verticale scheuten die zullen bloeien.

Tip! Maart vormt eveneens een uitstekend moment voor het planten van rozen, zowel direct in de tuin als in potten. Ontdek onze uitgebreide selectie aan rozen in het tuincentrum te Beek en Donk.

Laatbloeiende clematis snoeien

Sommige vroegbloeiende clematis soorten vertonen al knoppen en staan op het punt om te bloeien; deze laat je ongemoeid. Echter, clematissen die pas in de zomer bloemen geven, kun je inkorten tot ongeveer 30 centimeter boven de bodem, net boven enkele gezonde bladknoppen.

Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem snoeien

Deze kruidige struikjes zijn gevoelig voor vorst, dus wacht met snoeien tot de kans op strenge nachtvorst vrijwel voorbij is. Vorm ze door ze licht te snoeien, maar vermijd het terugsnoeien tot op het blote hout, aangezien ze dan vaak niet meer opnieuw uitlopen. De heiligenbloem (Santolina) mag je wat rigoureuzer aanpakken door deze tot ongeveer een derde terug te snijden.

 

Pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ snoeien

Nu is het moment om deze diep terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter boven de bodem, omdat deze hortensia's bloeien op nieuw gevormd hout. Indien de takken van de 'Annabelle' vorig jaar te veel doorbogen onder het gewicht van de grote witte bloemen, snoei de struik dan wat minder diep. Dit resulteert in iets kleinere bloemen, maar de takken zullen steviger zijn. Overweeg anders direct na het snoeien een degelijke plantensteun te plaatsen.

Vlinderstruik (Buddleja) snoeien

Handel vastberaden en snoei of zaag alle takken af tot ongeveer 30 centimeter vanaf de grond. Dit omdat de vlinderstruik bloemen voortbrengt op 'nieuw hout', oftewel de groei die dit jaar plaatsvindt.

Kerstroos snoeien

De kerstroos (Helleborus) staat momenteel vol in bloei, pronkend met zijn stijlvolle witte of paarse bloemen die soms versierd zijn met een opvallend gestippeld patroon aan de binnenzijde. Verwijder oude of gevlekte bladeren (een teken van bladziekte) om niet alleen de bloemen beter zichtbaar te maken, maar ook om de plant te stimuleren vers, nieuw blad te vormen.

Daarnaast kun je nog de dorre stelen van allerlei vaste planten terugknippen. Dat zijn de planten die zich in de winter terugtrekken en in het voorjaar weer tot leven komen. Zoals de:

  • vlambloem (Phlox)
  • blauwe ster (Amsonia)
  • hemelsleutel (Sedum spectabile)

Geef je planten, kruiden en struiken na het snoeien meteen verse organische compost of speciale mest, zoals rozenmest. De kerstroos en lavendel houden ook van een handje kalk aan de voet. Zo zorg je voor de optimale kickstart van je tuintoppers! Voor goede snoeigereedschap, stevige tuinhandschoenen en speciale meststoffen ben je bij ons tuincentrum in Beek en Donk natuurlijk aan het goede adres.

Bezoek ons tuincentrum

Laat je inspireren door onze collectie tulpenvazen en de vele andere bloeiende bollen die we aanbieden. Ons tuincentrum in Beek en Donk staat vol met ideeën om je huis en tuin in lentesferen te brengen. Kom langs en ontdek hoe je het voorjaar in huis haalt met prachtige tulpen.

Neem een ​​kijkje in ons tuincentrum

Hier kan je ons vinden
Hier kan je ons vinden

Biezen Tuincentrum

Biezenweg 2a

5741 SB Beek en Donk

Noord-Brabant

Plan je route

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!

Plaats je aanvraag

Bekijk ook

Ga naar 'Lenteverlangen met bloesemtakken'
Ga naar 'Fris voor de lente 10 tips voor een prachtige tuin'

Volg ons via