Slimme tips voor een watervriendelijke tuin
De afgelopen periode hebben we veel te maken gehad met zeer warme temperaturen van tropische aard. Het is nu tijd om wat advies te delen over hoe je verstandig met water kunt omgaan in je tuin. Het kwik blijft maar stijgen, en de droogte houdt aan voor langere tijd. Hoewel dit een welkome afwisseling is na de overvloedige regen in het voorjaar, hebben tuinplanten, vooral die in potten op terrassen of balkons, het zwaar te verduren. Misschien voel je hier zelf ook de gevolgen.
Daarom hebben we eerder al enkele tips gegeven om je tuin koel en verfrissend te houden. Maar als de warmte en droogte aanhouden, is het van groot belang om niet alleen zelf veel water te drinken, maar ook om je planten te beschermen tegen uitdroging.
Bij ons tuincentrum in Beek en Donk delen we graag slimme adviezen om het maximale uit elke druppel water te halen en je tuin- en balkonplanten te helpen doorstaan tijdens deze hitte en droogte. Het is het beste om 's ochtends vroeg of in de avond water te geven of te sproeien. Op die momenten verdampt het water niet zo snel, omdat het niet direct wordt blootgesteld aan de felle zon, wat kan leiden tot verbranding van het blad van de planten.
Diep en Slim Water Geven: Een Beschermende Maatregel voor Je Tuin
In plaats van elke dag een kwartiertje te sproeien, raden we aan om de (zwenk)sproeier één of twee keer per week gedurende een uur aan te zetten. Op die manier dringt het water dieper in de grond door, en worden de planten gestimuleerd om langere en diepere wortels te ontwikkelen. Dit maakt hen beter bestand tegen droge periodes. Dezelfde regel geldt voor het sproeien met een tuinslang. Geef de plantenborder ten minste een half uur lang water in plaats van elke dag een paar minuutjes. Zorg ervoor dat je de tuinslang zo dicht mogelijk bij de grond houdt, zodat het water direct daar terechtkomt.
Bij het planten van bomen en struiken is het handig om een klein dijkje of wal van grond rondom de stam te maken. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het geleidelijk naar de wortels kan doorsijpelen, in plaats van overal heen te stromen.
Nog meer handige tips!
Potten en bakken kun je het beste bewateren met een gieter, zodat je het water gericht op de grond kunt gieten. Op die manier bereik je ook de grond tussen het grote blad, bijvoorbeeld bij hosta's. Met een tuinslang kan de waterstraal soms te krachtig zijn, waardoor de aarde wegspoelt. Als je veel potten en bakken op je terras of balkon hebt, kun je overwegen om automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, te gebruiken. Deze zijn beschikbaar in ons tuincentrum in Beek en Donk.
Als je weinig tijd hebt om water te geven of een weekendje weggaat, kun je de plantenpotten en bakken op een plek in de (half)schaduw zetten. Op die manier hebben ze minder water nodig.
Voor een langzame, maar gestage watertoevoer aan planten in (kweek)bakken en potten, kun je zelfs een lege pet-fles gebruiken. Haal de dop eraf (en overweeg deze te doneren aan een goed doel dat plastic doppen en deksels inzamelt), en knip de onderkant van de pet-fles af. Plaats de fles ondersteboven in de grond en vul deze met water. Het water zal dan beetje bij beetje in de grond sijpelen.
Zorg ervoor dat je waterschaaltjes of -schotels onder al je potten en bakken plaatst. Hierin blijft overtollig (regen)water staan, dat door de wortels van de potplanten kan worden opgenomen. Kies daarom altijd voor potten en bakken met een gat of meerdere gaten in de bodem. Plaats eerst een laag potscherven en/of hydrokorrels onderin de pot, want die houden het (regen)water vast.
Vergeet niet dat ook je huis- en tuindieren last hebben van de hitte en droogte. Zorg ervoor dat je een extra drinkbak plaatst voor je hond, kat, konijnen en kippen, en zorg voor schaduw bijvoorbeeld boven het konijnenhok, kippenhok en de wormencompostbak.
Ontdek een scala aan Bewateringsoplossingen bij Tuincentrum Biezen
- Vermijd plaatsen waar teken zich graag ophouden: Teken bevinden zich meestal dicht bij de grond, zoals in bladafval, hoog gras en struiken tot een hoogte van 1,5 meter. Ze houden van vochtige bodems en zijn vaak te vinden tussen bladeren, gras en takjes. Tijdens een wandeling in het bos of park is het raadzaam om op de paden te blijven en uit de buurt te blijven van overhangend groen.
- Houd je tuin vrij van teken: Teken gedijen goed in vochtige bodems met een dikke laag dode bladeren, gazons met veel mos, hoog gras en schaduwrijke begroeide plekken met veel bodembedekkende planten. Dit zijn voornamelijk plekken onder bomen en dichtbegroeid struikgewas. Als je op een stoel zit op een verhard oppervlak zoals een terras, of ontspant op een zonnig gemaaid gazon, is de kans op een tekenbeet vrijwel uitgesloten. Ook zijn teken zelden te vinden in delen van de tuin die regelmatig worden bewerkt of geschoffeld, zoals bloemenborders of moestuinen. Let echter op bij overhangend groen en de eerder genoemde omstandigheden.
- Draag geschikte kleding: Kies voor bedekkende kleding in lichte kleuren. Op lichtgekleurde kleding zijn teken beter zichtbaar. Draag lange mouwen die strak om je polsen sluiten, stop je shirt in je broek, draag een lange broek en stop de broekspijpen in je sokken. Draag ook gesloten schoenen en draag een hoed of pet. Dit is vooral belangrijk voor kleine kinderen, aangezien teken bij kinderen vaak naar het hoofd en de nek kruipen. Steek lang haar op of stop het onder een hoed of pet.
- Controleer op teken en neem een douche: Controleer zowel je kleding als je hele lichaam nadat je in een natuurlijke groene omgeving bent geweest. Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten, maar hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekjes, zoals achter de oren, in de nek, bij de haarlijn, knieholtes, liezen, bilspleet, navel en oksels. Neem bij thuiskomst een douche om eventuele losse teken weg te spoelen. Gebruik plakband om teken te verwijderen die zich nog niet hebben vastgebeten. Plak de teek samen met het plakband in een gesloten plastic zakje en gooi het weg. Verwijder teken die zich in de huid hebben vastgezet zo snel mogelijk met een tekenpen, -tang of -pincet. Let op: als je één teek op je kleding of lichaam vindt, zijn er vaak meerdere aanwezig!
- Houd je huisdieren vrij van teken Huisdieren kunnen teken onbedoeld mee naar binnen nemen. Controleer daarom regelmatig je huisdieren op tekenbeten. Voor huisdieren zoals honden en katten zijn er effectieve anti-teekmiddelen verkrijgbaar, evenals vlooiendruppels. Deze middelen voorkomen dat teken je huisdier bijten, maar houden teken niet volledig weg.
Voor actuele informatie over tekenbeten kun je terecht op tekenradar.nl en www.tekenbeetziekten.nl. Op de website naturetoday.com kun je snel zien waar teken voorkomen (maar ook welke vogels, zoogdieren, vlinders en libellen) op dit moment te vinden zijn. Of dit nu in natuurgebieden is of gewoon bij jou in de straat.
Neem een kijkje in ons tuincentrum
Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op me onze klantenservice of plaats een aanvraag!